05 Μαρτίου, 2008

ΞΥΠΝΑΣ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΤΟ ΖΩΟ....

Ένας πολύ καλός μου φίλος ξύπνησε σήμερα με νεύρα όταν αντίκρυσε το βίντεο. Η ιδέα ήταν δική του να το ανεβάσω στο blog με ένα "ωραίο κείμενο πέρι εξουσίας" όπως χαρακτηριστικά μου είπε. Δεν ξέρω αν το θέμα είναι αποκλειστικά πέρι εξουσίας ή ρατσισμού ή έλλειψη παιδείας ή κολλημένου εγκεφάλου.

Το θέμα είναι πως είναι πραγματικότητα, πως το video αυτό τραβήχτηκε ως απόδειξη φαρσοκωμωδίας, ως κάτι αστείο για να γελάνε μεταξύ τους όλα αυτά τα "όργανα της εξουσίας". Άτομα κομπλεξαρισμένα που νομίζουν πως μπορούν να ελέγχουν και να χειραγωγούν.Άτομα που αν τους αφαιρέσεις τον μανδύα της δανεικής τους δυνατότητας νίωθουν ανήμποροι.

Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η φράση που είπε ο υποτιθέμενος αστυνομικός: "Ναί, ρε αυτή είναι η δουλειά μου".

Το πως έχει η κατάσταση στην αστυνομία, την παρερμηνεία των καθηκόντων τους, την αλόγιστη κατάχρηση της δύναμης τους και τα άπειρα παραδείγματα σε διαδηλώσεις και καθημερινά περιστατικά που τα επιβεβαιώνουν τα ξέρουμε. Μα θέλω να διατηρώ την ελπίδα πως είναι εξαιρέσεις.

Είχα γνωρίσει πριν απο λίγους μήνες έναν αστυνομικό που επιβεβαίωνε τον κανόνα. Μιλούσε με τόσο πάθος για βία, για τους "κωλοαλβανούς", τους "κωλοπακιστανούς" και λοιπούς μετανάστες, και με μια αβίαστη πεποίθηση πως ότι έλεγε είναι σωστό.

Δεν έχω καμία πρόθεση να θίξω τον κλάδο. Σίγουρα υπάρχουν αστυνομικοί που είναι αξιέπαινοι και ριψοκινδυνεύουν την ζωή τους καθημερινά για το όφελος του κοινωνικού συνόλου. Είναι ντροπή όμως να υπάρχουν αυτοί οι ξεδιάντροποι που όχι μόνο ντροπιάζουν την εικόνα της αστυνομίας αλλά και το πρόσωπο της Ελλάδας. Είναι ντροπή να νομίζουν πως η δουλειά τους είναι να ξευτελίζουν, να χτυπάνε και να το παίζουν γενικοί κυβερνήτες των πάντων.

Απο την χώρα μας έφυγαν πάρα πόλλοι κατά την διάρκεια χαλεπών καιρών και πολέμων, ως μετανάστες στην Αμερική, στην Γερμανία, Αυστραλία κτλ. Θα ήμασταν το ίδιο άνετοι αν βλέπαμε τους ντόπιους να αντιμετωπίζουν τους "δικούς" μας σαν ζώα? Είμαστε περήφανοι ως απόγονοι και κληρονόμοι σπουδαίου πολίτισμου να συμπεριφερόμαστε σαν προτόγονοι σε ανθρώπους που η μοίρα τους ανάγκασε να αφήσουν την πατρίδα τους και να ψάξουν μια καλύτερη ζωή σ'ένα μέρος άγνωστο? Σε ανθρώπους που άφησαν οικογένεια και φίλους μόνο και μόνο για ένα κομμάτι ψωμί?

Κι απ'την άλλη είναι σωστό να τα αποδίδουμε όλα στους μετανάστες υποκινούμενοι μόνο απ'την ξενοφοβία μας?

Έχουμε ξεχάσει ποιοί είμαστε, απο πού προερχόμαστε και τι περάσαμε για να φτάσουμε ως εδώ. Έχουμε αφήσει στο έλεος της λήθης την ιστορία μας την ίδια. Η εξουσία είναι μια έννοια παρεξηγημένη. Η εξουσία είναι μια κατάσταση μεθυστική κι αλλόκοτη. Αλλάζει συναισθήματα κι ανθρώπους. Υποκινεί καταστάσεις κι αδιέξοδα. Είναι γενικά παραδεκτό πως αν έχεις αυτήν έχεις τα πάντα. Γιατί έτσι φτιάχτηκε το παιχνίδι. Γιατί αυτοί είναι οι κανόνες. Έναν υποτυπώδη σεβασμό λοιπόν σε μια πλασματική εξουσία....

6 σχόλια:

giannis είπε...

noe to kako einai oti pleon ayta mas fainontai synhthismena...de menentyposiase...h pleiopsifia etsi feretai k xeirotera
magkies ekei pou tous pairnei,,,
k stoys bravous k stous dabatzides thsa nyxtas tis kotes....
breite mou enan pou tha lypithei an dei to sygkekrimeno kseftila na troei ksilo se poreia apo toys anarxikous ktl.....
ego pantos tha po...ithelesta k pathesta...

Christina Noe είπε...

Otan to ida aidiasa pragmatika sou milao.Den ixera ti na po.Giati oti ki an po tha pai ston vronto.An afta ta atoma den ixan tin "exousia" pou nomizoun pos exoun tha fenotan kathara i elipis tous fisi.

veggos είπε...

Batsoi gourounia dolofonoi!

giannis είπε...

exo milisei kata akirous me diafora tetoia mpoumpoukia k ksero thn anyparksia toy myalou toys
mh ginomai kakos, asto

Unknown είπε...

Είναι σημαντικό να μπορούμε να χαμογελάμε σαν σκεφτόμαστε τις πράξεις μας. Κι όχι να σαρκάζουμε. ΄Εχει διαφορά... Σπάνια όλα τα ανθρώπινα πάντως...
:)

Dimitris είπε...

Δώσε σε έαν μικρόψυχο δειλό ψήγματα εξουσίας και μεταμορφώνεται σε ένα απάνθρωπο και υπάνθρωπο ον.Ακούω συνεχώς παράπονα πως και οι αστυνομικοί είναι άνθρωποι,τη δουλειά τους κάνουνε κ.λ.π.Κάποιες τέτοιες ενέργειες όμως είναι αυτές που βάζουν τη βενζίνη στο μπουκάλι και ανάβουν τα στουπιά στις μολότωφ.Προσωπικά δεν υπερασπίζομαι τη βία σε όλες της τις εκφάνσεις.Ωστόσο όταν η αδικία γίνεται νόμος...τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον.

Υ.Γ. Φίλε Βέγγο,τα γουρούνια προσφέρουν και κάτι στην κοινωνία...οι μπάτσοι...?????