31 Μαρτίου, 2008

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ...

Η Σοφία πηγαίνει στην έκτη τάξη του δημοτικού. Έχει μια ξεθωριασμένη παιδικότητα που τείνει να χαθεί μπροστά στα σκαλοπάτια της εφηβείας και βέβαια μοιάζει με τα περισσότερα άτομα της ηλικίας της. Πνιγμένη στις υποχρεώσεις, στις δραστηριότητες και χωμένη κάπου εκεί ανάμεσα στα βιβλία και στο internet.
"Να γράψεις κάτι για την σχολική ζωή, για τις δυσκολίες που περνάνε οι μαθητές", μου είπε. Εγώ έχω τελειώσει εδώ και χρόνια το σχολείο μα φαίνεται πως τα πράγματα είναι ακόμα τα ίδια. Θυμάμαι κι εμένα να με τρέχουν αγχωμένοι γονείς απο το ένα στο άλλο και να'χω χρόνο για παιχνίδι μόνο το Σάββατο γιατί την Κυριακή είχαμε κι έχουμε ακόμα δηλαδή, οικογενειακή συγκέντρωση.
Τώρα πια σαν ενήλικας έχω περισσότερο χρόνο, δεν είναι ειρωνία? Τώρα πια δεν μπορώ να παίξω σε αλάνες, ούτε να κρύβομαι πίσω απο αυτοκίνητα για το "φτού ξελευθερία", ούτε να δημιουργώ παιχνίδια σύμφωνα με παιδικα μέτρα και σταθμά! Αλλά το χάρηκα όπως και να'χει!
Τα παιδιά δεν προλαβαίνουν να φερθούν σαν παιδιά. Έρχονται αντιμέτωπα με την 'κλασσική παιδεία΄, με την εκμάθηση δυο ξένων γλώσσεων, με τα ανεκπλήρωτα όνειρα των γονιών. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω ποιά άλλα προβλήματα μπορούν να ταλανίζουν την αθωότητα τους, αν και ένα τρανό πάραδειγμα προς αποφυγή το περιγράφει πολύ καλύτερα απο μένα ο Ονειροφερμένος.
Παλεύουμε μια ζωή με γνώσεις στείρες για ένα μέλλον ανάπηρο. "Για ένα καλύτερο αύριο" που είναι βαθειά χωμένο κάπου στο απώτερο μέλλον.
Σοφάκι μου, δεν ξέρω αν όλα αυτά είναι λάθος ή αν κουνάς το κεφάλι σου συγκαταβατικά την ώρα που θα το διαβάζεις... Θέλω όμως να ξέρεις οτι σ'αγαπάω κι εσένα και την ωριμότητα που απέκτησες παρά τα λίγα σου χρόνια...

4 σχόλια:

Dimitris είπε...

Άμέτρητες φορές λόγω δουλειάς θυμάμαι τα τελευταία δέκα χρόνια έμεινα άφωνος μπροστά στην ωριμότητα,την απίστευτη για την ηλικία τους ωριμότητα,μικρών παιδιών.Τελικά κατάλαβα.Αυτά τα παιδιά τα αντιμετωπίζουν σαν ενήλικες και για αυτό και εκείνα αντιδρούν έτσι.Τα φορτώνουν μύριες όσες υποχρεώσεις,μαθήματα,ιδιαίτερα,ξένες γλώσσες,αθλήματα,μουσικές...κλπ.Αλήθεια τα ρώτησαν ποτέ αν θέλουν;;Τα ρώτησαν τι θέλουν.Αντικαθιστούμε την απουσία ελεύθερου χώρου και χρόνου των γονιών να ασχοληθούν με τα παιδιά τους με εργασίες,projects,προπονήσεις και ιδιαίτερα....Και αναρωτιέμαι...αυτά τα παιδιά πώς θα μεγαλώσουν που έχουν ήδη μεγαλώσει στα μάτια μας;;;Ε ρε φάσκελο που μας χρειάζεται...


FREE CHILDREN!!!

giannis είπε...

ta mathittika ta xronia de ta allazo me tipota.............

παράλληλος είπε...

Παλεύουμε μια ζωή με γνώσεις στείρες για ένα μέλλον ανάπηρο.

Εδώ τα είπες όλα!

please to meet you!

Christina Noe είπε...

Dimitri mou ta xeris ki esi kalitera apo mena kathos ise meros aftou tou sistimatos thelontas kai mi...Den katigoro tous gonis giati ki aftoi theloun to kalitero gia ta pedia kai nomizoun pos me afton ton tropo ta voithoun.Isos ki emis ta idia na kanoume...
Pantos nai.Oles oi epithimies pou ixame san pedia xethoriazoun me to perasma tou xronou.
FREE CHILDREN ki apo mena!!!...

Παράλληλε:Σέβομαι την επιθυμία σου και κόβω για λίγο τα γκρικλις!
Σ'ευχαριστώ που πέρασες απο την αλάνα και χαίρομαι κι εγώ που σε συνάντησα!

Την καλημέρα μου και στους δυό σας!