29 Απριλίου, 2008

Ακόμη μία φορά, τα συμπεράσματα του Μανόλη Ανδρόνικου για τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας αμφισβητούνται. Αυτή τη φορά μέσω του Νασιοναλ Τζεογκράφικ και σε μια περίεργη συγκυρία, ενώ το Σκοπιανό με τις αμερικάνικες πιέσεις προς την ελληνική πλευρά βρίσκεται στην επικαιρότητα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Νational Geographic» που αναπαράγεται σε πολλές αρχαιολογικές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο, ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο τον Αριδαίο και στη σύζυγό του και όχι στον Φίλιππο τον Β τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Παρουσιάζονται επιχειρήματα του Ευγένιου Μπόρζα από τα Σκόπια, που έχει συνεργαστεί με μια Ελληνίδα καθηγήτρια πανεπιστημίου, την Ολγα Παλαγγιά. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ο τάφος δεν είναι του Φιλίππου. Το περίεργο είναι πώς φτάσαμε σε αυτή την τόσο ευρεία δημοσίευση.
Τον περασμένο Ιανουάριο το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας, του οποίου στέλεχος είναι ο κ. Μπόρζα, διοργάνωσε ένα συνέδριο με τίτλο «Η χρονολόγηση των βασιλικών μακεδονικών τάφων στη Βεργίνα».
Στο συνέδριο αυτό πήραν μέρος όσοι συμφωνούν πως οι τάφοι δεν ανήκουν στον Φίλιππο τον Β', αλλά κανείς από την άλλη πλευρά. Δηλαδή, δεν μίλησαν οι μαθητές του Ανδρόνικου, οι οποίοι μάλιστα μετείχαν στις ανασκαφές και στη μελέτη του υλικού. Πολύ απλά, επειδή δεν εκλήθησαν.
Τώρα, τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του αμερικανικού περιοδικού Νάσιοναλ Τζεογκράφικ χωρίς, και πάλι, να έχει αναζητηθεί κάποιο επιχείρημα από εκείνους που υποστηρίζουν τα αντίθετα. Επίσης, ο κ. Μπόρζα και η κ. Παλαγγιά εκπονούν ανάλογη εργασία για το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.
Η Ελλάδα μοιάζει να είναι απούσα από αυτήν τη συζήτηση. Ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς, οπότε οι Σκοπιανοί πιάνονται από κάθε είδους επιχείρημα, μια αντιστροφή της αρχαιολογίας θα τους βόλευε πολύ.
Δηλαδή, θα έκαναν τα πάντα για να αποδείξουν πως οι Αιγές, που έχουν ταυτιστεί με τη Βεργίνα από τον Μανόλη Ανδρόνικο, δεν είναι εκεί. Θα τους βόλευε πολύ να ενσπείρουν αμφιβολίες περί του αν οι Αιγές βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους.
Η αρχαιολογία θα πρέπει να στηρίζεται στα δεδομένα της έρευνας και να μη τα ερμηνεύει κατά το δοκούν. Ο αείμνηστος Μανόλης Ανδρόνικος και οι συνεργάτες του είχαν αδιάσειστα επιχειρήματα όταν μίλησαν για Αιγές και Βασιλικό Τάφο του Φιλίππου.
Τα επιχειρήματα εξακολουθούν να ισχύουν. Αλλά πώς να μιλήσει κανείς για τη διαφαινόμενη διαστρέβλωσή τους όταν μέσα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού είπε με πόζα πως η Βεργίνα δεν είναι οι Αιγές και κανείς δεν τον έστειλε να διαβάσει αρχαιολογία;
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ - 29/04/2008

6 σχόλια:

creative mind είπε...

τιποτα δεν ειναι τυχαιο απο οσα κανουν οι αμερικανοι.βλεπουν οτι ανοιγομαστε στους ρωσους πολυ και θελουν να μας κοψουν το βηχα γι αυτο χρησιμοποιυν το σκοπιανο.

Sweet and bitter είπε...

Δεν το είχα δει... Το θέμα είναι ότι πρέπει να φυλαγόμαστε από παντού...

giannis είπε...

SIMFONO POS OPOU YPARXEI KAPNOS YPARXEI K FOTIA MA RE NOE OLOI TO IDO KANOUN...DE KSERO POIOS EXEI DIKIO MA THA AKOUSO TIS 2 APOPSEIS KTHA EPANELTHO

Morpheus είπε...

Μόνο "συγκυρία" δεν είναι ...

elf είπε...

Είναι γνωστό το ταλέντο των Αμερικανικών Ιδρυμάτων να διεξάγουν έρευνες με προκαθορισμένα αποτελέσματα και αμφισβητούμενη εγκυρότητα από την επιστημονική κοινότητα. Το συγκεκριμένο θέμα δεν το ξέρω καθόλου, αλλά και μόνο για το "ενδιαφέρον" των "συμμάχων" αξίζει να το παρακολουθούμε από κοντά. Καλό μήνα!

Dimitris είπε...

Τόσο η ιστορία όσο και το παρακλάδι της η αρχαιολογία είναι επιστήμες "μη-στάσιμες".Επιστήμες που η διαρκής έρευνα προωθεί,οδηγεί και προβάλλει διαρκώς νέα συμπεράσματα.Σε κάθε περίπτωση η μονόπλευρη ανάγνωση των ευρυμάτων όμως οδηγεί σε κάθε περίπτωση σε εσφαλμένα ακόμα και καθοδηγούμενα συμπεράσματα.